Генеральне прибирання кухні


Прибирання кухні - майже щоденне заняття. І Ви напевно самі знаєте, що якщо пропустити хоч денек, не протерти стіл або почистити раковину, то кухня моментально перетворюється в неузноваемий об'єкт у квартите.
Якщо ви вирішили робити генеральне прибирання, то почніть із шаф. Першою справою вийміть посуд і чесно визначите, чим ви користуєтеся, а чим немає. За життя накопичується така кількість непотрібних речей, що вони попросту починають витісняти нас із життєвого простору. А з обліком того, що кухня й так мала, тримати на ній купу посуду, що не використовується роками (якщо використовується взагалі), щонайменше, нерозумно.


Залишіть тільки той посуд, що вам необхідна повсякденно, відкладете подалі посуд, що знадобиться для більших прийомів гостей. Ви побачите, що у ваших шафках відразу з'явиться багато вільного місця. Полки в старих шафках можна оклеить плівкою, що самоклеїться, - вона легко витирається й красиво виглядає, особливо, якщо ви підберете плівку в тон до кухонних меблів. Можна такою ж плівкою оклеить дверцята шафок - це перетворить кухню й зробить її ошатної.
Для чищення плити, посуду існує багато чистять і мийних засобів. Але, якщо у вас алергія, або ж ви хочете скористатися домашніми засобами з інших причин, то:
- мідні й латунні предмети очищаються сумішшю тирси, тальку й пшеничних отрубей (у пропорції 10:5:15), розведених оцтом до густоти сметани. Нанесіть склад на знежирену поверхню, дайте висохнути й пополіруйте ганчірочкою;
- мельхіорові ложки, ножі й качани досить потримати у воді, у якій варилися яйця, поки вона не охолоне. Витріть прилади насухо, і вони знову заблищать;
- нікельовані заржавілі або забруднені предмети протріть вовняною ганчірочкою, змоченої нашатирним спиртом;
- сталеві столові прилади для блиску натирають сирою картоплею, протирають папером, а потім миють;
- хромовані поверхні знову заблищать, немов дзеркало, якщо їх змочити молоком, а потім пополірувати шматочком фетру;
- накип в електричному чайнику зникне, якщо прокип'ятити в ньому воду зі шкіркою лимона протягом 10 мінут;
-столові прилади зі срібла добре чистяться зубною пастою (зубним порошком) або кашкою із крейди, розведеного нашатирним спиртом. Потім срібні вироби необхідно промити водою й насухо витерти;
- кришталь можна мити тільки прохолодною водою, у яку додана одна столова ложка спирту;
- каструлю, до дна якої пригоріла їжа, легко очистити, прокип'ятивши в ній воду з питною содою (2 їдальні ложки соди на 1 літр води);
- сковорідки, що почорніли від жиру, складете в таз із водою, видавите туди тюбик силікатного клею, додайте по жмені кальцинованої соди й прального порошку й прокип'ятите біля двох годин;
- порцеляна й фаянс не люблять різкого перепаду температур, тому посуд миють у теплій воді з мийним засобом, а потім обполіскують водою такої ж температури. Гаряча вода руйнує глазур і змиває позолоть;
- потемнілі фаянсові тарілки протріть розчином питної соди або розчином солі з оцтом у співвідношенні 1:1;
- порцеляновий чайник для заварки миють теплою водою, добре обполіскують і сушать верх дном, щоб скла вода. Щоб видалити наліт з носика, налийте повний чайник окропу, додайте питну соду (1 чайну ложку на склянку води), закрийте кришкою й оберніть рушником. Через 2-3 години злийте розчин і прополощіть чайник;
- тертка із засохлими залишками сиру або овочів відмиється швидше, якщо спочатку натерти на ній невелику сиру картоплину;
- алюмінієва каструля очищається капустяними листами;
- скляна ваза, у якій довго стояла вода, перестає блищати, і на її стінках з'являється білий наліт. Залийте у вазу розчин оцту із сіллю й дайте постояти, потім промийте водою.
Розрахунковий термін служби холодильника - 15 років, але при гарному відході він функціонує більше 20 років.
- холодильник працює добре й безшумно, якщо він установлений строго за рівнем;
- не слід застеляти полки холодильника плівкою й класти продукти впритул друг до друга - циркуляція повітря повинна бути вільної;
- якщо в холодильнику з'явився затхлий захід, треба нарізати шматочками чорний хліб, розкласти по полицях і потримати в закритому холодильнику кілька годин;
- вчасно розморожуйте холодильник, якщо в ньому не передбачене автоматичне розморожування.
Намагайтеся завжди, хоча б трішки, прибирати кухню ввечері, уже після вечері й готування їжі, тоді ваш ранок почнеться з гарного настрою, а не з миття брудного посуду, що скопилася за день. Плита теж вимагає повсякденного відходу - набагато простіше протерти плиту відразу після готування їжі, чим потім, із працею видаляти пригорілу їжу й жир.
На плиті зі стеклокерамическим покриттям не варто залишати до висихання або підгоряння рідину, що втекла. Якомога швидше витріть її губкою або вологою ганчіркою, навіть якщо поверхня ще гаряча. Коли плита небагато охолоне, акуратно видалите присохлий бруд спеціальним шкребком. Закінчивши прибирання шаф і кухонної техніки, промийте підлоги з мийним засобом. Взагалі підлоги на кухні потрібно протирати щодня, тоді вам не знадобиться й генеральне прибирання - настільки ваша кухня буде сіяти чистотою й затишком.